vrijdag 5 oktober 2012

11-08-2012: Meeuwen en sterns


Vanmorgen om kwart over zeven vertrokken Christiaan en ik voor een lange reis naar de kop van Noord-Holland. Naar Schagerbrug om precies te zijn, want daar verblijven al dagenlang Lachsterns, een soort die ik vele jaren geleden voor het laatst zag in Nederland en die voor Chris nog een nieuwe was. Na dik anderhalf uur rijden arriveerden we ter plaatse en direct zagen we een juveniele Lachstern op een dijkje zitten. Bingo! Maar het werd nog veel mooier. Samen met twee andere vogelaars, Joey en Niels, bewonderden we tot wel negen (Chris) dan wel zeven (ik) exemplaren. De juvenielen bleven op de dijkjes zitten van het onder water gezette bollenland, de adulten vlogen af en aan met voedsel. Een paar keer hoorden we de kenmerkende lachende roep van de adulte Lachsterns en verschillende malen zagen we ze de jongen voeren. Het was genieten met volle teugen. De steltlopers die er zaten en overvlogen droegen ook bij aan het genieten: Zwarte Ruiter, Goudplevier, Witgat, Kemphaan, Oeverloper, Steenloper, Groenpootruiter, Tureluur, Kievit en Scholekster, het was een fraai gezelschap.Na een uurtje besloten we naar een bij Petten/Bakkersdam gemelde Waterrietzanger te gaan zoeken. Dit was helaas een kansloze missie. Wel zagen we hier een Baardman en vloog er een Sperwer over. Op naar Amsterdam, naar de tweede kalenderjaar Grote Burgemeester die daar al een tijdje huist. Het duurde even voordat onze mobiele routeplanner ons naar de juiste plaats had gedirigeerd en daarna moesten we nog een stief kwartiertje zoeken, maar toen de Burg eenmaal was gevonden werkte hij uitstekend mee.
Chris ontdekte hem toen hij onder een brug vandaan kwam zwemmen. Eerst bleef hij in het water, maar later kwam hij steeds dichter naar de kant, om daar uiteindelijk op te gaan zitten. Het leverde ons prachtige waarnemingen, foto's en filmpjes op. Filmpje? Jawel, zie hier:

Filmpje Grote Burgemeester

Voor Chris was dit weer een nieuwe soort, voor mij al de derde van 2012, geloof ik. Maar probeer er maar eens een in Nederland te vinden in augustus. Het was een fraaie maandsoort en sowieso hou ik erg van meeuwen, dus het was even heerlijk toeven bij de Grote Burg.Nadat we de Grote Burg van alle kanten hadden bekeken, gefotografeerd en gefilmd, keken we nog even rond of we soms de Geelpootmeeuw konden vinden die hier regelmatig wordt gezien. En jawel, daar zat hij, vier meeuwen verder op de kant. Die had ik nog nooit mooi voor de lens gehad, dus we namen de gelegenheid te baat om de Geelpoot eens goed te platen.
Na nog een tijdje genieten vertrokken we naar Warmond, maar in de polder Poelgeest een Porseleinhoen huist. Maar helaas liet die zich niet vinden vandaag. Wel vonden we er een stuk of tien Lepelaars, zo'n 55 Watersnippen en een Tapuit, zodat het uitstapje niet voor niets was. Maar het was al met al weer een heerlijke dag. Wel jammer dat de Kortbekzeekoet pas werd ontdekt bij Huisduinen toen wij alweer thuis in Leerdam waren, maar die komt hopelijk ook nog wel een keer.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten