vrijdag 5 oktober 2012

11-02-2012: Giervalkthriller


Chris en ik waren het erover eens: het moest er maar eens van komen. In Zeeuws-Vlaanderen huist al een tijdje een Giervalk, maar het beest bestrijkt daar een groot gebied en is lastig te vinden. Vandaag leken de omstandigheden echter optimaal: het was zaterdag en mooi weer, dus waarschijnlijk zouden er veel vogelaars op de been zijn om te helpen zoeken, en het beest was de afgelopen week iedere dag gezien in een redelijk beperkt gebied. De Giervalk zou voor ons allebei een totaal nieuwe soort zijn en voor mij is het zien van een compleet nieuwe soort in Nederland intussen een zeer zeldzame gebeurtenis geworden. Het zou een razend spannende ochtend worden. We reden via Antwerpen naar Zeeuws-Vlaanderen en toen we België in reden kregen we via de telefoon keurig een berichtje dat we daar waren, maar terug in Nederland gebeurde dat niet. We hadden dus geen bereik toen we eenmaal in het gehucht Zandstraat arriveerden en dat was balen, omdat we nu niet konden zien of de vogel al was gemeld. Er zat voorlopig maar één ding op: zelf zoeken. Dus we doorkruisten de weggetjes ten noorden van Zandstraat, waar de vogel gisteren nog was gezien. Zonder resultaat helaas. We kwamen een paar keer andere vogelaars tegen die ook nog niets hadden gezien en we wisselden telefoonnummers uit voor het geval een van ons de vogel zou vinden. Na een uurtje of zo hadden we ineens weer bereik en prompt gingen de telefoons: de vogel was gezien op de zendmast net ten noorden van Sluiskil.
Slechte timing, want we stonden net voor de brug over het kanaal Gent-Terneuzen om de polders aan de andere kant te gaan verkennen, en de brug ging voor onze neus open. Zo snel als mogelijk keerden we om en reden naar de zendmast. Maar we zagen het al bij aankomst aan de vertrekkende vogelaars: de vogel was tien minuten geleden weggevlogen, richting het kanaal, maar leek toch weer afgebogen te zijn naar Zandstraat. Onze zoektocht kon opnieuw beginnen. We verzamelden nog wat telefoonnummers en kregen een paar Duitsers en Belgen achter ons aan en te Zandstraat zag ik ineens van ver een grote bruine vogel in een hoogspanningsmast zitten! Maar helaas, toen we het beest uiteindelijk dicht genoeg konden naderen bleek het een Buizerd te zijn. Chris checkte nog maar eens de telefoon en yes! De valk werd gemeld van de overzijde van het kanaal, in de Autrichepolder nabij Westdorpe. Met een stuk of zes, zeven auto's gevuld met vogelaars achter ons aan reden we zo snel mogelijk naar de plek en daar, op een grote bult, zat een kleine bruine stip: de Giervalk! Dat was door de telescoop aardig te zien, maar toch waren we erg blij toen het beest ging vliegen, laag over de grond richting een stel ganzen, en vervolgens op een paaltje landde, dichterbij en onder veel beter licht.

Yes! De Giervalk zit na een thriller van een ochtend veilig in de pocket!

Opnieuw ging de valk op de wieken en vloog nu over het kanaal heen en we konden hem in de zendmast zien landen. We reden dus weer om en daar, bij de zendmast, volgde het hoogtepunt van de dag: de Giervalk zat onder prachtig licht in de mast, veel dichterbij dan eerst, fotogeniek zelfs en door de telescoop was elke veer te zien. Wat een geweldige kick! Natuurlijk bleven we nog even kijken en toen we uiteindelijk besloten om verderop te gaan vloog de valk op en kwam ons nog even gedag zeggen door over de auto te vliegen.
Doordat we een foute afslag namen, kwamen we op het idee om even bij de Spuikom van Ritthem te gaan kijken, waar gisteren een Zwarte Rotgans was gezien. Die vonden we niet, maar wel vloog er een Houtsnip op en scharrelde er een Kemphaan rond, alsmede een Rosse Grutto, en drie Dodaarsjes speelden verstoppertje in een klein slootje.
Toen we langs Vrouwenpolder reden vloog er opnieuw een Houtsnip over ons heen!
Bij het Veerse Meer spendeerden we niet al teveel tijd omdat het licht er erg slecht was en de IJsduiker zich niet liet zien. Wel zwommen er Middelste Zaagbekken, een Grote Zaagbek en drie Nonnetjes.
De Brouwersdam dan, altijd goed voor mooie soorten. En dat was ook deze maal het geval. We begonnen al met acht Kuifduikers, twee Zilverplevieren, een Kanoet en vier Grijze Zeehonden. Bij de spuisluis een mooie man Eider en jawel, daar dreef de IJsduiker als een boot op het water. Wat een joekels zijn het toch. We konden mooi zijn grote, dolkvormige snavel zien en zijn steile voorhoofd. Even verderop ritselde het van de Bonte Strandlopers en ook hier weer Rosse Grutto's.
Tenslotte bezochten we de Polder Nieuwenoord bij Ouddorp, waar we zonder moeite de groep Rotganzen vonden, waar we vrij eenvoudig minstens zes Witbuikrotganzen en de Zwarte Rotgans tussenuit vogelden. Die laatste konden we later vanaf een ander weggetje nog geweldig mooi van dichtbij bekijken. Een grote verrassing was een Lepelaar (heel vroeg of heel laat?) die opvloog uit het gebied en verderop weer landde. Een Blauwe Kiekendief en opnieuw een Houtsnip zwaaiden ons uit toen we de terugtocht aanvaardden. Wat een geweldige vogeldag was het weer!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten