vrijdag 5 oktober 2012

10-07-2012: Lekker bezig in de Zouweboezem

Vanmorgen zijn Chris en ik nog even naar de Zouweboezem geweest, vooral vanwege de Baardmannetjes die daar regelmatig worden waargenomen. Die wilden we weleens mooi zien en als het even kon ook fotograferen. Het werd een erg leuke ochtend. Boven de Boezemweg vlogen Huis- en Boerenzwaluwen en we waren nog maar net de auto uitgestapt op het parkeerterreintje toen we de Cetti's Zanger al hoorden zingen. We zouden hem nog een paar keer horen en toen we het gebied weer verlieten, gaf hij nog een riedel bij wijze van afscheid.
Met de regelmaat van de klok vlogen er Purperreigers langs en over, maar jammer genoeg niet fotogeniek. We telden er minstens twaalf, waarschijnlijk waren het er meer. Een enkele Kleine Karekiet en een paar Rietzangers zongen nog. Toen hoorden we ineens het karakteristieke getingel van Baardmannetjes en jawel: twee vrouwtjes Baardman lieten zich prachtig bekijken terwijl ze bovenin een rietstengel zaten. Het zou niet de laatste keer zijn, want toen we op het uitkijkplatformpje bij de Zwarte Sterns zaten, kwamen ze nog een paar keer in beeld.


Over Zwarte Sterns gesproken: dat was me een partij genieten geblazen op het uitkijkplatformpje! Twee jonge Zwarte Sterns zaten recht voor ons en werden regelmatig gevoerd door pa en ma. Het was een schitterend gezicht. Ook elders op de plas werd af en aan gevlogen met voer door de Zwarte Sterns. Een enkeling leek nog op de eieren te zitten. In ieder geval is dat uitkijkplatform een prachtig idee geweest. De sterns trekken zich niets aan van de vogelaars en fotografen, die op hun beurt een schitterend uitzicht hebben op de Zwarte Sterns.


Na een heel tijdje te hebben genoten van het wel en wee van de Zwarte Sterns gingen we naar het kijkscherm. Het overdadig bloeiende Grote Kattenstaart kleurde de boezem paars, wat een fraai gezicht was. In de verte vlogen wat Tureluurs en twee Kieviten, zwommen er wat Slobeenden en een stuk of vier Witgatjes zaten op het kantje aan de overkant. Ook de aanvoer van Purperreigers ging gestaag door. We keken wat naar bloeiende planten, zoals het Harig Wilgenroosje, Bitterzoet en Grote Wederik. We liepen nog wat verder, naar de uitkijkhut, en zagen een Atalanta, meerdere Klein Geaderde Witjes, een Gewone Oeverlibel en een Lantaarntje.
We hoorden nog een Koekoek roepen, die even later mooi kwam langsvliegen. Op de terugweg was er wat consternatie van alarmerende vogels, naar even later bleek vanwege een Torenvalk die op de  grond een prooi had geslagen. Ook lieten zich nu maar liefst drie Bruine Kieken fraai zien (het was vrijwel zeker wijfje met twee jonge vogels). Bij het parkeerterrein zong de Cetti's Zanger nog een keer.
We deden tenslotte nog een poging op de Zwarte Roodstaarten op het industrieterrein van Leerdam, helaas zonder resultaat. Maar het was een mooie ochtend.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten