vrijdag 5 oktober 2012

10-02-2012: NonnetjesdagVandaag was ik weer eens een dagje op pad met René en Koert en hoewel we natuurlijk op zoek gingen naar een aantal zeldzaamheden, is er eigenlijk maar één juiste titel voor dit stukje: Nonnetjesdag. Want die zagen we vandaag overal: in Katwijk, in Scheveningen en (vooral) op de Reeuwijksche Plassen. Ik geloof niet dat ik in mijn vogelaarsleven eerder zoveel Nonnetjes op een dag heb gezien. Dat komt omdat er momenteel sterke vorsttrek van deze soort, en trouwens ook van de Grote Zaagbek, plaatsvindt.
We begonnen in Katwijk aan Zee, waar bij de Buitenwatering gisteren nog een Witbuikrotgans zat, maar die was vandaag niet meer aanwezig. Wel zagen we hier het eerste paartje Nonnetjes en de eerste jaarsoort voor vandaag: twee Rosse Grutto's. De eerste twee Grote Zaagbekken van de dag vlogen over. Ook ontmoetten we René, een Katwijkse vogelaar met wie ik in 1993 in Israël heb gevogeld, dus dat was even gezellig bijpraten.

Dan maar naar de Nachtegaallaan, waar de Hume's Bladkoning nog altijd huist, maar ondanks een tijdje posten kwam hij er vandaag niet uit. Wel vlogen er weer acht Grote Zagers over en vermaakten we ons met een paar Goudhaantjes, een Sijs en zo nog wat vogeltjes. Maar qua zeldzaamheden was het twee missers uit twee, en dat was even slikken.
Op naar Scheveningen, waar we de auto parkeerden aan de binnenhaven en vandaar - al speurend naar de Grote Burgemeester die daar rondhangt - liepen we naar het Noorderhavenhoofd. Dat liepen we een eindje op en aanvankelijk kwam er geen jaarsoort uit. Maar toen begon het ineens te lopen. Er kwam een mooie adulte Jan-van-Gent over zee gevlogen en even later zag ik twee rotganzen komen aanvliegen die tussen de havenhoofden landden en toen konden we zien dat een van de twee een fraaie Witbuikrotgans was!
Er landden vijf Grote Zaagbekken vlak voor ons en niet veel later vlogen er nog 15 langs. We vonden een Kuifduikertje en een vrouwtje Nonnetje helemaal tegen het Zuiderhavenhoofd aan en daar vond ik ook twee wijfjes Topper, een leuke jaarsoort en een van de soorten waarvoor we het havenhoofd waren opgelopen. Er zwommen ook zeven Brilduikers en een Oeverpieper vloog langs. Langzaam liepen we terug en net toen we besloten hadden een kop koffie te gaan drinken bij een tentje aan de voet van het Noorderhavenhoofd zag ik ineens de Grote Burgemeester vliegen!
Hij verdween ergens in de binnenhaven en daarom liepen we om, waarna we hem in de haven snel vonden. Hij bleek zelfs graag op de foto te willen, de burgemeester van Scheveningen, dus met een aantal andere vogelaars/fotografen die ter plaatse waren schoten we er digitaal op los. Toen we eindelijk tevreden waren gingen we alsnog voor de koffie, maar niet nadat we ook nog een Zilverplevier voor de jaarlijst hadden ingerekend. Na de lunch was het hoog tijd voor ons laatste doel van vandaag: de Reeuwijksche Plassen, die grotendeels dicht lagen en bezet waren door schaatsers, met uitzondering van de plas waar zich de Witkopeend, de Witoogeend en drie Grote Zee-eenden ophouden, tussen letterlijk duizenden andere eenden wel te verstaan. Dat werd een taaie klus. Maar we zijn niet voor een kleintje vervaard. Een stuk of zes Rosse Stekelstaarten waren zo gevonden en na een tijd speuren vonden we ook de Witkopeend! Die liet zich al poetsend een tijdje mooi bekijken, maar helaas te ver voor foto's. De Witoogeend vonden we niet, evenmin als de zee-eenden, die zich ergens in een onafzienbaar grote groep eenden moesten bevinden die zich grotendeels onder slecht licht bevonden.Wel zaten hier dus vele tientallen Nonnetjes, er zaten fraaie Brilduikers, er vloog een wijfje Blauwe Kiekendief over en een wijfje Havik kwam met een geslagen Meerkoet in haar klauwen langsvliegen. En dan heb ik het nog niet over de vele honderden Smienten, de Dodaarsjes en de Brand- en Kolganzen.
Het was ondanks een paar missers een prachtige vogeldag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten