vrijdag 5 oktober 2012

09-05-2012: Twitchen in de regio


Ben je net een beetje bijgekomen van een inspannend Texelweekend, worden er ineens allerlei zeldzaamheden in de buurt gemeld en moet je wéér in actie komen. Grapje natuurlijk, want ik kom graag in actie voor een leuke vogelsoort. Gisteren werden er drie Steltkluten gezien in de uiterwaarden bij Everdingen, er zit al twee dagen een mogelijke Iberische Tjiftjaf te zingen in Vuilendam en gisteravond werd een zingende Grauwe Gors opgemerkt bij Giessendam.
Gelukkig had Cilja ook wel zin in een rondje streek, dus gingen we vanmorgen, toen het uitgeregend was, op pad. Eerst naar Everdingen, waar we de drie Steltkluten soepel konden binnentikken. Ze liepen mooi vooraan, zodat ik zelfs nog een paar bewijsplaatjes kon maken. Wat zijn het toch een leuke en sierlijke vogels met die lange rode stelten en dat fijne snaveltje.
Op naar Vuilendam, maar eerst even een tussenstop bij de recreatieplas Hagestein, waar ik snel vond wat ik zocht: drie Zwarte Sterns vlogen er rond tussen de Visdieven, en de Zwarte Stern was een jaarsoort voor me.
We maakten nog een stop langs de Reigersdreef waar opmerkelijk veel Grutto's baltsten. Ook reden we nog even langs het Gruttoreservaat bij Goudriaan, waar we er nog een paar vonden.
Te Vuilendam was de mogelijke Iberische Tjiftjaf snel gevonden, want hij zat luid te zingen op de exacte plek waar hij gisteren was gemeld. Er zijn toch wel wat twijfels over de identiteit van deze Tjiftjaf, omdat de zang niet helemaal standaard-Iberische is. Nu mag er best wat variatie in zitten en persoonlijk vond ik de zang best goed klinken voor Iberische, maar dan zijn er nog de punten roep en uiterlijk. Helaas riep de vogel niet tijdens ons verblijf en liet hij zich ook niet mooi zien of fotograferen, zodat er verder weinig chocola van te maken was. Afwachten maar, wat de specialisten ervan vinden.
Onze derde doelsoort, de Grauwe Gors, was onvindbaar. Jammer, want ik had me erg verheugd op een zingend exemplaar. Het is zeker twintig jaar geleden dat ik die zang heb gehoord in Nederland. Helaas, maar een leuke ochtend was het.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten