maandag 8 oktober 2012

08-10-2012: Intussen op trektelpost dakterras

De zonsopkomst alleen al was weer de moeite waard.

De vogeltrek bereikt zo onderhand zijn hoogtepunt, maar ik heb op ons eigen dakterras nog niet een écht goeie dag gehad. Ieder jaar zijn er van die dagen dat er constant groepjes Vinken en Graspiepers over komen met van alles en nog wat ertussen. De aantallen kunnen dan in de vele honderden lopen. Vanmorgen begon het hoopvol, want nog voordat de zon goed en wel op was hoorde ik al Zanglijsters en Koperwieken overvliegen. Maar toen het licht werd, bleek de oogst toch weer een beetje tegen te vallen, misschien mede omdat het helder weer was en er weinig wind stond, zodat de trek zich hoog afspeelde. In ieder geval waren er naast de 27 Graspiepers en 53 Vinken wel wat leuke dingen te zien. Zoals de Houtduiven! Houtduiventrek vind ik altijd een beetje ontroerend. Al die kleine vogeltjes dansen zo'n beetje al roepend naar elkaar door de lucht, maar die grote onhandige duiven vliegen in soms grote groepen zwijgzaam en in een rechte lijn naar het zuiden. Vanmorgen kwamen er 78 langs, de grootste groep bestond uit 25 exemplaren. Nieuw voor najaar 2012 op de trektelpost waren Koperwiek, Sijs, Grote Lijster, Veldleeuwerik en Ringmus (van eerstgenoemde negen exemplaren, de andere vier waren enkelingen). Fraai waren de twee Sperwers die samen naar noord vlogen, en ook kwamen er weer twee Grote Gele Kwikstaarten en een Keep langs. Ach, eigenlijk mag ik helemaal niet klagen natuurlijk.

4 opmerkingen:

 1. niet doen dan,we hebben jammer genoeg al gauw die neiging.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is nog eens de moeite zeg, fraaie soorten hoor. En nu met dat lekkere weer erbij mag je al helemaal niet klagen..

  Groet,
  Arné

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jan, allereerst gefeliciteerd met je nieuwe blog en dit blog ziet er beter uit dan op punt.nl, vooral de foto's komen veel mooier over! Wat heb je trouwens een mooie kopfoto, zo met dat bloempje voor de tapuit! Prachtig!
  Maar je verhalen zijn op dit of je vorige blog van dezelfde hoge kwaliteit en als ik zo eens boven je stukje lees dan denk ik: 'of de grote klapper moet nog komen of ze vliegen ineens allemaal een andere route', hahahaha
  Ben nu al twee zondagochtenden van zonsopkomst tot 's middags in de Goilberdingerwaard geweest voor die trek maar de enigste trek die ik daar gezien heb was dat de vogels uit de Everdinger- naar de Goilberdingerwaard vlogen en omgekeerd:-) Ach, wacht maar af en dan.. en dat lees ik wel weer op je volgende blog.....

  Groet Kees

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nic, Arné en Kees, bedankt weer voor jullie leuke reacties!

  BeantwoordenVerwijderen