donderdag 4 oktober 2012

08-10-2011: Zeevogelen!


Het was vandaag een uitstekende dag om eens iets aan de zeevogels te doen: de wind was, evenals de voorgaande dagen, stevig uit noordwest, het was buiig en er waren de afgelopen dagen erg veel zeevogels gezien vanaf de diverse trektelposten langs de Nederlandse kust. Dat kwam allemaal goed uit, want ik had vandaag een afspraak om te gaan vogelen met Christiaan. Om zeven uur vertrokken we naar de Brouwersdam, want daar werd al anderhalve dag een juveniele Vorkstaartmeeuw gezien, een vogel die ik nog maar een paar maal eerder in mijn leven had waargenomen, en de laatste keer was sowieso járen geleden. Het regende toen we arriveerden, en langzaam reden we de dam af van noord naar zuid. Er waren veel Grote Mantelmeeuwen present, evenals Steenlopers en Scholeksters. We vonden een enkele Rosse Grutto en zo'n 25 Rotganzen (later nog veel meer, langsvliegend). Bij de spuisluis vloog een late Zwarte Stern en hé, daar ging een juveniele Drieteenmeeuw (en even later een tweede). Dat was leuk, want die zie ik een stuk minder vaak sinds ik niet meer vlakbij zee woon.
Chris ontdekte een vogel die even later een Roodhalsfuut bleek te zijn, alweer een mooie jaarsoort. Toen kwam er iemand aanrijden die ons toeriep dat de Vorkstaartmeeuw dáár vloog! We reden achter hem aan, maar de meeuw bleef pal naar het noorden vliegen en we slaagden er niet in ook maar een glimp van het beest op te vangen. Dat was jammer. We begonnen maar weer helemaal opnieuw en reden naar het noordelijkste punt van de dam om al speurend zuidwaarts af te zakken. Het mocht niet baten, de Vorkstaart leek gevlogen. Maar zie: eenmaal terug bij de spuisluis kwam er een Vlaamse vogelaar aanrijden die ons toeriep 'dat hij eraan kwam, dáár!' En jawel: daar verscheen een schitterende juveniele Vorkstaartmeeuw in ons kijkerbeeld! De vogel vloog vlak langs de dam en langs ons, maar toen ik mijn fototoestel uit de auto had gepakt was hij ineens verdwenen, voorgoed.
Maar wat waren we blij met deze geweldig mooie waarneming! Vol goede moed vogelden we verder en zagen een Zeekoet die zich ook nog leuk liet fotograferen. We vonden een Roodkeelduiker die nog vrijwel in zomerkleed was, ook geen alledaags gezicht. Twee Grijze Zeehonden zwommen zoals gebruikelijk bij de spuisluis. Na enige tijd besloten we naar de vuurtoren van Ouddorp te gaan, een goed punt om over zee te kijken en wie weet zou er nog een Vaaltje of een pijl aan de lijst kunnen worden toegevoegd. De 'officiële' trektelpost vonden we niet, dus we posteerden ons bovenaan een strandopgang en scoorden in een paar uurtjes tijd veertien Jan-van-Genten, drie Kleine Jagers die vrij ver weg vlogen, twee Grote Jagers waarvan er één om te smullen zo dichtbij langskwam en nog een aantal verre, niet te determineren jagers. Halverwege de middag reden we nog een keer terug over de Brouwersdam, maar troffen daar vooral talloze kitesurfers aan. We gingen maar op huis aan, het was een heerlijke zeevogeldag geweest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten