woensdag 3 oktober 2012

08-10-2010: Dutch Birding vogelweekend, dag 1Mijn vogelvrienden Koert en René en ik besloten om dit jaar een oude traditie nieuw leven in te blazen: een driedaags bezoek aan Texel tijdens het DB Vogelweekend (v/h de DB Vogelweek). Om kwart voor acht was ik in Heemstede, waar Koert en René even later kwamen aanrijden. Ons plan was er een dat waarschijnlijk meer vogelaars hadden gemaakt: eerst even langs Petten om te zien of de Steppekiekendief die daar al een aantal dagen zat nog aanwezig was, ondanks het feit dat hij gisteren rond 12 uur voor het laatst was waargenomen, ver wegvliegend richting zuid. Ter plaatse bleek er van een Steppekiek dan ook geen sprake meer te zijn, maar wel werden we verblijd door de aanwezigheid van tenminste vier IJsgorzen, die we prachtig aan de grond, door de telescoop, konden waarnemen. Dat gebeurt niet vaak en het was het eerste mooie vogelmoment van het weekend. Over zee vloog nog een juveniele Jan-van-Gent en een tiental Zwarte Zee-eenden, en tegen de dijk, tussen de blokken en de spaarzame begroeiing, hielden zich drie Tapuiten en – bizar! – een Kleine karekiet op. Ook scoorden we de eerste Kepen van de trip, en er zouden er nog heel wat bijkomen. Toen we uitgekeken waren op de dijk bij de Putten reden we even naar Petten, alwaar zich een Bladkoning zou ophouden in een haagje. Maar ja, als je niet precies weet welk haagje wordt het lastig natuurlijk. Dus reden we na korte tijd maar door naar Den Helder. Tijdens de oversteek was het weer meeuwen fotograferen en kijken of er nog iets bijzonders achter de boot kwam, maar dat was niet het geval.
Op Texel aangekomen reden we direct naar 't Horntje, want ook daar zat al enkele dagen een Bladkoning. Maar helaas was ook die niet meer aanwezig. Sterker nog: op het hele eiland werd vandaag geen Blako gezien. Dan maar op naar de befaamde tuintjes in het noorden, maar niet nadat we van een welverdiende lunch hadden genoten in restaurant De Robbenjager, dat dit weekend de uitvalsbasis van de vogelaars was. Het verwonderde ons dat er nog maar zeer weinig vogelaars aanwezig leken te zijn. Op het waarnemingenbord stond alleen een Zwarte Ooievaar overvliegend, dus daar hadden we niet veel aan, al hoopten we die Zwooi dit weekend toch nog in te rekenen, want hij hing al een tijdje op Texel rond. Naar de tuintjes dus. Hier was weer van alles te beleven, de tuintjes zaten vol zangertjes en er trok van alles over. Zo scoorden we Goudhaan, Bonte vliegenvanger, Gekraagde roodstaart, veel Tjiftjaffen, een Grasmus, een overvliegende IJsgors, Rietgorzen, Zwartkop, Sijs, Koperwiek, twee Blauwe kiekendieven et cetera, maar geen zeldzaamheden.
Wel liet zich een handtamme Keep fantastisch fotograferen; die had duidelijk nog nooit mensen gezien. We liepen iemand tegen het lijf die net een Grauwe franjepoot bij de IJzeren Kaap had gezien, dus gingen we daar maar eens op af. Maar het zat niet mee vandaag met de soorten waar we op af gingen en ook die Grauwe franje vonden we niet. Wel zagen we bij het Wagejot een prachtige juveniele Slechtvalk jagen en vonden we allerlei gewone steltjes voor de weekendlijst. Aan het eind van de dag reden we nog naar de Westerslag bij paal 15 wegens de melding van Strandleeuweriken daar. Ook die vonden we niet, maar toch was het een waardige dagafsluiter. Er liepen Drieteenstrandlopertjes rond, er dobberden twee Gewone zeehonden in de branding, er vloog een juveniele Jan-van-Gent voorbij en het meest indrukwekkende van alles: een Roodborstje dat uit zee kwam vliegen en uitgeput op het strand neerplofte. En later nog een, en nog een. Pas toen het schemerig werd hielden we het voor gezien. Het was een mooie vogeldag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten