zondag 7 oktober 2012

07-10-2012: Vogelen tussen Noordwijk en Wassenaar

We moesten een kudde van deze langgehoornde Schotse Hooglanders trotseren om bij de beste soort van deze dag te komen, maar we hebben het zonder kleerscheuren geflikt.

Eigenlijk zouden Chris, Wiegert en ik vandaag de zee op gaan met Pterodroma Tours om een set vette zeevogels te scoren en te fotograferen, maar helaas: de tocht werd afgelast wegens de verwachte hoge golven. Je begrijpt dat we niet vrolijk werden van dit bericht, maar je kunt ook niet bij de pakken gaan neerzitten, dus vertrokken Wiegert en ik vanmorgen naar de Zuidhollandse kuststreek. In Noordwijk aan Zee was een Kleine Vliegenvanger gezien, in Katwijk meerdere Bladkoningen en op Lentevreugd bij Wassenaar een Grote Pieper. Verder hoopten we op nog wat leuke trekvogels en wie weet viel er aan zee nog wat te beleven. Chris koos voor een dagje rust, want die had gisteren weer een marathon achter z'n kiezen.
De Kleine Vlieg was gisteren gezien op de Algemene Begraafplaats langs de Oude Zeeweg, normaal gesproken al geen locatie waar je vrolijk van wordt, maar vandaag helemaal niet, want die Kleine rakker werd na een klein uurtje zoeken door ons en een stuk of vijf anderen niet meer aangetroffen. Gelukkig waren er wel een paar andere leuke soorten te zien, zoals een groepje Zwarte Mezen, een clubje overtrekkende Koperwieken, idem Sijzen en een roepend overvliegende Barmsijs spec.
Op naar het Ridderpark te Katwijk dan, waar we genoten van minstens drie Vuurgoudhanen en een heleboel Roodborsten, maar die Blako zat er niet in.
We besloten om een tijdje over zee te gaan kijken. We installeerden ons bij de buitenwatering en zagen onder meer een Oeverpieper, in totaal zo'n 35 Zwarte Zeeëenden en minstens 60 Rotganzen, een Zeekoet die op het water dreef, zeven Eiders die naar zuid vlogen en een verre Jan-van-Gent.

Een Houtduif zit lekker te suffen in het najaarszonnetje

We liepen een stukje de duinen in langs het wandelpad door de zeereep. Er trok best nog wat: Graspiepers, Vinken, Kneutjes, twee Kepen, Veldleeuweriken en twee Grote Gele Kwikstaarten bijvoorbeeld. Maar erg opwindend was het hier allemaal niet, zodat we besloten op de Grote Pieper van Lentevreugd af te gaan, die net weer was gemeld. Dat was een goeie zet, want toen we kwamen aanlopen stond er net een groepje vogelaars gespannen af te wachten, terwijl een paar anderen de vogel - die onzichtbaar tussen de vegetatie zat - van de achterkant naderden. Uiteindelijk vloog de vogel op om ergens anders weer te landen, waarna dit tafereel zich nog een paar keer herhaalde. We zagen de Grote Pieper best aardig: het was inderdaad een grote pieper met een fors postuur en een lange staart. Jammer dat -ie niet even riep, dat wel. Maar we hadden hem. Een wandeling door het gebied leverde nog drie Roodborsttapuiten op, alsmede een Paardenbijter en een paar Bloedrode Heidelibellen.
We gingen nog even terug naar het Ridderpark, omdat de Blako daar opnieuw zou zijn gezien, maar we vonden geen spoor van de vogel. Dus hielden we het maar voor gezien. Het was een leuke vogeldag met lekker zonnig najaarsweer.

3 opmerkingen:

 1. ach het weer werkte mee en als ik zo hoor wat je allemaal opsomt dan gaat er wel eens een maand voorbij en dan heb ik deze hoeveelheid nog niet,maar het is heerlijk om dit te zien en te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk om je eens live de hand te hebben geschud!

  Hartelijke groet,

  Luuk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. @Nic: bedankt voor je leuke reactie!
  @Luuk: vond ik ook, dat werd de hoogste tijd ;-)

  BeantwoordenVerwijderen