vrijdag 5 oktober 2012

06-04-2012: Vogelfeest in de BiesboschIk had met mijn vrienden René en Koert afgesproken om vandaag ons jaarlijkse tochtje naar de Biesbosch te doen. Dat pakt altijd erg goed uit, dus de verwachtingen waren bij voorbaat al hoog gespannen. Het weer viel in ieder geval 300% mee: in plaats van de voorspelde bewolking, regen en harde westenwind was het de hele dag zonnig met weinig wind. Het was dan ook heerlijk toeven in de Biesbosch.
We begonnen op de kruising Bandijk-Witboomkil, waar we direct de eerste Cetti's Zanger hoorden zingen. Het werd een waar Cetti'sfeestje vandaag, want we hoorden er in totaal minstens negen. Vrijwel meteen begon ook de Roerdomp te roepen vanuit de Kleine Hardenhoek en andere vogelaars ontdekten een man Zomertaling voor ons. Intussen keken we naar Kemphaantjes en allerlei andere vogels, Fitissen en Tjiffen zongen volop en ik ontdekte een Tapuit, weliswaar ver weg, maar toch, het was de eerste Tapuit van 2012 voor ons allemaal.
We liepen het pad in langs de Kleine Hardenhoek en vonden de eerste twee zingende Blauwborsten van vandaag. Er zouden er nog vele volgen. Een Watersnip vloog op en twee Grote Zilverreigers kwamen heel fraai overvliegen richting noord.
We reden iets verderop en ineens vlogen er allemaal Oeverzwaluwen boven het water langs de Bandijk, het waren er zeker een stuk of dertig en ze werden vergezeld door een enkele Boerenzwaluw. Dat was een prachtig gezicht, al die Oevertjes, onderweg naar hun broedplaatsen.
We reden het weggetje naar de pont in en jawel, daar was -ie  weer: de ouwe trouwe Biesboschsneeuwgans zat op z'n stekkie en liet zich mooi fotograferen, wat vooral heel leuk was voor mijn metgezellen. En terwijl we zo'n beetje stonden te kijken kwam er ineens vanuit het westen een prachtige Visarend aanvliegen, die ging bidden, langzaam een stukje verder vloog, weer bidde enzovoorts!
Toen we ruim een half uur later op dezelfde plek terugkwamen, kwam de Visarend (of een ander?) opnieuw langs. Het spreekt vanzelf dat we zeer in onze nopjes waren met deze gave soort.
Omdat er gisteren veel kwikstaarten in diverse soorten op het veld tegenover de Veerweg zaten, maakten we een wandeling langs het veld. Het kostte aanvankelijk wat moeite om de kwikken te vinden, maar gelukkig attendeerde een andere vogelaar ons op een man Rouwkwikstaart die op het dak van een huisje zat, en die liet zich even later mooi door ons bewonderen en fotograferen op een paaltje. Later vanmiddag zagen we nog minstens één ander exemplaar, maar het kunnen er ook wel drie zijn geweest.

We hoorden de roepjes van Gele Kwikstaarten, maar die zouden we later op de dag pas echt goed te zien krijgen. Wij gingen nu verder, parkeerden de auto bij het museum en maakten een wandeling in het gebied Pannekoek, met het oog op de hier gemelde Kleine Bonte Spechten. We zagen er een Muskusrat zwemmen die heel even aan een Bever deed denken, maar zijn verticaal afgeplatte staart sloot zowel Bever als Beverrat uit (die laatste heeft een rolronde staart). Het was wel een joekel van een beest en een enkeling onder ons kon dan ook maar niet geloven dat het géén Bever was.
We hoorden ook hier weer minstens twee Cetti's Zangers. Aan het eind van het pad, voorbij het kunstwerk, keken we over het water en zagen er onder meer Grutto's, een IJslandse Grutto en Pijlstaarten. Ook hoorde ik kort de eerste Rietzanger van 2012 zingen, waarvan we later nog een exemplaar hadden in Polder Maltha.
We reden naar de Deeneplaatweg, waar we niet veel toevoegden, maar we zagen er wel een Roodborsttapuit, ik hoorde een Waterpieper en er zongen weer twee Cetti's Zangers. Toen was het de hoogste tijd voor een kop koffie en een heerlijke lunch bij de Bolle Bever, die we lekker in het zonnetje op het terras gebruikten. Vervolgens gingen we terug naar de kwikstaartenplek, omdat het licht er nu beter was en omdat we wilden proberen om de Rouwkwik nog beter te fotograferen en om Gele Kwikken te zien. We troffen het. De Gele Kwikstaarten zaten nu veel dichterbij, het waren er zeker een stuk of twintig, en er zat een prachtige man Engelse Kwikstaart tussen! Dat was genieten, en intussen voegde zich ook weer een Rouwkwikstaart bij de kwikken op het veld en alles liet zich nog aardig fotograferen ook. Wat een vogelgenot van de bovenste plank!

Na een flink tijdje genieten van al die kwikjes besloten we de dag af te sluiten in Polder Maltha. Maar onderweg daarnaartoe werden we opgehouden door een mannetje Zwarte Roodstaart, dat zich bij een boerderij mooi liet zien. In Polder Maltha hoorden we opnieuw twee of drie Cetti's Zangers, hoorden we de eerste Snor en nog een Rietzanger, vloog er een Bruine Kiekendief over en zagen we tot slot een Zwarte Ruiter samen met een Tureluur rondstappen en wegvliegen.
Ik hoef jullie niet te vertellen dat het weer eens een heerlijke vogeldag was vandaag!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten