vrijdag 5 oktober 2012

04-07-2012: Merelperikelen


Terwijl ik vandaag op ons dakterras met de camera in de aanslag zat te wachten op 'onze' Gierzwaluwen, die zich dit jaar op een mooi plekje aan de achterzijde van ons huis hebben genesteld, arriveerde ineens ons Merelmannetje, dat vaak de halve dag op ons dakterras rondhangt om het gestrooide voer, de aardbeien en de blauwe bessen soldaat te maken. Het echtpaar Merel heeft hun nest in de tuin van de buren en is totaal niet schuw meer. Een paar meter voor mijn voeten streek Merelmans neer om zich meteen in de zonnebaadhouding te leggen. Een kans die een beetje fotograaf zich niet laat ontglippen natuurlijk.

Als je 'm zo als nietsvermoedende voorbijganger ziet zitten zou je denken: dat beest heeft z'n langste tijd gehad. Niets is echter minder waar. Merels in deze houding nemen een zonnebad. Snavel open om de hitte af te voeren, veren gespreid om zoveel mogelijk vitamientjes D3 door de huid op te nemen.
Enfin, een planwijziging was snel gemaakt en van de Gierzwaluwen concentreerde ik me op de Merel. Om het feest compleet te maken kwam ook mevrouw Merel op het straatje zitten zonnen.
Dat gun je die beestjes van harte natuurlijk, want ze hebben het deze dagen hartstikke druk met het voeren van hun jongen. Om de haverklap komt er weer eentje aanvliegen met een snavel vol wormen. Ze komen bijna altijd via de route over ons dakterras. Merelman zit soms zelfs op de dakrand of op de schoorsteen te zingen met een snavel vol kronkelend gedierte.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten