donderdag 4 oktober 2012

03-12-2011: Lang gewacht, toch gekregen


Het is een tijdje stil geweest op Lekker Vogelen, en dat heeft te maken met de traditionele eindejaarsvogelmoeheid: de meeste jaarsoorten zitten in de tas, de herfsttrek is voorbij, het weer wordt slechter en de dagen korter en erg veel spektakel is er meestal niet in deze tijd van het jaar. Wat er wel is, is de Zwarte Zeekoet bij de Brouwersdam, nog een gloednieuwe soort voor Nederland voor mij. Maar de Brouwersdam is met het OV niet te doen, dus het wachten was op een dagje vogelen met een van mijn autorijdende vrienden. Vandaag was het zover, want ik had met Christiaan afgesproken. Al dagenlang hielden we waarneming.nl en DB Alerts in de gaten en iedere dag haalden we weer opgelucht adem: hij zat er nog!


De weersvoorspellingen voor vandaag waren echter belabberd: storm en regen. En ondanks dat zo'n beest er dan nog zit, moet je 'm nog maar in de tas zien te krijgen. We vertrokken om half acht en het stormde en regende inderdaad, en niet zo zuinig. 's Middags zou het beter worden, dus we besloten eerst naar het Oudeland van Strijen te gaan om daar de Dwerggans en de Roodhalsgans op te halen. De eerste zit er in flinke aantallen (max. een stuk of zeventig afgelopen week), de tweede was een eenling. Maar hoe we ook zochten, we vonden ze geen van beide. Het klikt dit jaar nog niet echt geweldig tussen de zeldzame ganzen en ons, hoewel een Kleine Rietgans de boel nog een beetje probeerde te sussen door zich fraai te laten zien en hé, dat was nog een nieuwe soort voor Chris. Ook drie Goudplevieren en een Grote Zilverreiger waren leuk en natuurlijk al die duizenden Brandjes en Kollen.
De Zwarte Zeekoet maakte het niet echt spannend, gelukkig. Toen we bij de spuisluis uitstapten - het was inmiddels droog geworden en de wind was wat gaan liggen - zocht ik de Middelste Zaagbekken en Brilduikers af die op ruim honderd meter afstand op zee dobberden, maar Chris zei droog "daar zit -ie", en jawel, daar zat die Zwarte rakker vlak voor ons tegen de dam. Met als gevolg dat we 'm nog leuk op de foto kregen ook. Hij liet zich uitgebreid zien, zwemmend, duikend, kleine stukjes vliegend en poetsend en na een uurtje, toen we een rondje zee- en Grevelingenzijde hadden gedaan, nog een keer. Wat een heerlijk beest. Andere leukerds langs de dam waren Paarse Strandloper (2), Kuifduiker, Rosse Grutto (18), Zilverplevier, Rotgans (35), Dodaars (13), Eider (3) en een IJsvogel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten