woensdag 3 oktober 2012

01-05-2010: Brilzee-eend ingerekend


Texel is de plaats waar je moet zijn dit weekend, met de Brilzee-eend nog steeds aanwezig, Dunbekmeeuwen op vrijdag in de Mokbaai, een Draaihals op vrijdag aldaar, Morinelplevieren in de Eierlandse polders, Witbuikrotganzen verspreid over het eiland et cetera. Toevallig had ik net een dag vogelen afgesproken met mijn vogelmakkers Koert en René en het was duidelijk dat de bestemming Texel moest worden. Om een uur of tien reden we de veerboot op in Den Helder. De oversteek is altijd leuk. Deze keer kwam er niets bijzonders achter de boot aan, maar de Kleine mantelmeeuwen en Kokmeeuwen lieten zich fraai fotograferen. Eenmaal op het eiland spoedden we ons naar de Mokbaai, waar we simpel konden aanschuiven bij de reeds aanwezige vogelaars om het mannetje Brilzee-eend binnen te tikken! De vogel zwom een eind de Mokbaai op, samen met de Eiders waarmee hij optrekt, en dook frequent. Desondanks konden we alle kenmerken waarnemen en was hij af en toe leuk te zien. Een echt spektakelstuk, deze fraaie eend en mijn vijfde nieuwe voor Nederland alweer dit jaar!
We hadden een soort van geluk bij de Brilzee-eend, want er was regen voorspeld en die kwam ook, in grote hoeveelheden, maar gelukkig pas nadat wij brillemans hadden ingerekend. De nattigheid leende zich niet voor buiten zijn, dus gebruikten we de tijd om naar het noorden te rijden, waar in de Eierlandse polder Morinelplevieren zouden zitten. Ook nu hadden we weer geluk en konden we zo aanschuiven. De Morinellen zaten ver weg, maar lieten zich toch aardig zien. Negen stuks in één telescoopbeeld, dat was genieten!
Intussen vlogen er ook twee Groenpootruiters over, die nog een jaarsoort voor mij waren. We besloten langs de oostkant van het eiland terug te rijden en onderweg daarnaartoe ontdekten we een Witbuikrotgans in de regen waaraan we aanvankelijk twijfelden, maar die later, bij het bestuderen van de foto’s, toch een prima Witbuik bleek te zijn: wit tussen de poten, bruinige tint, klein wit halsringetje. Bij het Wagejot ontdekte ik nog een eerste zomer Zwartkopmeeuw, die helaas niet bleef zitten. Ook waren er veel Grote sterns die ons vermaakten met baltsgedrag en paring. Ter hoogte van Ottersaat werd het gelukkig droog en ging zelfs de zon schijnen, waardoor we konden genieten van twee Dwergsterns vol in de telescoop, een Noordse stern idem en een heleboel Regenwulpen in de weilanden om Ottersaat heen.
We reden nog even terug naar de Mokbaai om te zien of de Brilzee-eend zich nu beter liet zien, maar die was in geen velden of wegen meer te bekennen. Wel vonden we nog de Oeverloper bij de Petten, een jaarsoort voor mij. Het was tijd voor patat met kroketten en een bak koffie in het restaurant bij de veerboot, en daar besloten we om een poging te wagen op de Kleine topper die al een tijdje bij waterpark De Oude Zeug zit. Dus gingen we de boot weer op, en opnieuw fotografeerden we de meeuwen die achter de boot aan kwamen.
We moesten een flinke omweg maken, omdat de dijk richting waterpark deels was afgesloten. Daardoor kwamen we wel bij de Dijkgatsweide terecht, een fraai gebiedje waar zeker vijf Bosruiters liepen, en dat was alweer een jaarsoort. Bij het waterpark waren maar weinig eenden aanwezig en de Kleine topper was nergens te bekennen. Wel een gewone Topper, en dat was ook een jaarsoort. Genieten was het ook van misschien wel honderd Gele kwikstaarten die in de wilgjes op de strekdammetjes zaten en de zes Oeverlopertjes die nog langskwamen. Het was een mooie dag. Een perfecte eerste vakantiedag, want ik ben de hele maand mei vrij en ben van plan om flink te scoren de komende weken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten